Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.5935/2236-3122.20140005
Citrus Research & Technology
Review

Peeling back the citrus in Brazil: mapping and quantification of the brazilian citrus chain  

"Descascando" a citricultura no Brasil: mapeamento e quantificação da cadeia citrícola brasileira

Marcos Fava Neves, Vinícius Gustavo Trombin and Rafael Bordonal Kalaki

Downloads: 5
Views: 791

Abstract

The CHAIN Plan developed by Neves (2007) is a practical process for developing strategic plans for production chains and was applied in several projects in Brazil. One of the initial steps of this method is mapping and quantification of production chains. This step provides knowledge of the size of the production chain analysed, in terms of social and economic magnitude of all the links that comprises. Here this method is presented in detail, in order to be useful to researchers worldwide interested in mapping and quantifying a chain. Subsequently, we present the results of applying the method in one of the most important agribusiness chain in Brazil, the citrus chain. In this research, the GDP (Gross Domestic Product) of the citrus chain for the 2008/09 crop year was estimated at US$ 6.5 billion. Here is probably the more updated and profound radiography of the citrus chain in Brazil. This study aims to show an overview of the Brazilian citriculture, including its mapping and quantification, in order to promote a better understanding of the business and the variables that impact its trends while bringing more transparency to the sector. This material should serve as a stimulus to decision-making, public and private, besides it shows the intimate interconnection between the links in the chain and its ability to generate revenues, taxes and jobs.

Keywords

production chain, planning and management, citrus juice.

Resumo

O CHAIN PLAIN, desenvolvido por Neves (2007), é um processo prático para o desenvolvimento de planos estratégicos para cadeias de produção e foi aplicado em diversos projetos no Brasil. Um dos passos iniciais deste método é o mapeamento e quantificação de cadeias produtivas. Esta etapa fornece o conhecimento do tamanho da cadeia de produção analisada, em termos de magnitude econômico e social de todos os elos que compreende. Aqui este método é apresentado em detalhes, a fim de ser útil para pesquisadores interessados em mapeamento e quantificação de uma cadeia. Posteriormente, apresentamos os resultados da aplicação do método em uma das cadeias do agronegócio mais importante do Brasil, a cadeia citrícola. Nesta pesquisa, o PIB (Produto Interno Bruto) da cadeia citrícola para a safra 2008/09 foi estimada em US $ 6,5 bilhões. Estes resultados são provavelmente a radiografia mais atualizada e profunda da cadeia citrícola no Brasil. Este estudo tem como objetivo mostrar um panorama da citricultura brasileira, incluindo o seu mapeamento e quantificação, a fim de promover uma melhor compreensão do negócio e as variáveis que impactam suas tendências ao trazer mais transparência para o sector. Este material deve servir de estímulo para a tomada de decisão, pública e privada, além disso, mostra a interligação íntima entre os elos da cadeia e sua capacidade de gerar receitas, impostos e empregos.

Palavras-chave

cadeia de produção, planejamento e gestão, suco de laranja.
59660a3e0e8825df2f082b3d citrusrt Articles
Links & Downloads

Citrus R&T

Share this page
Page Sections