Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.5935/2236-3122.20100005
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Review

Controle do huanglongbing no estado de São Paulo, Brasil 

Huanglongbing control in São Paulo State, Brazil

José Belasque Jr., Pedro Takao Yamamoto, Marcelo Pedreira de Miranda, Renato Beozzo Bassanezi, Antônio Juliano Ayres & Joseph Marie Bové

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Resumo

O huanglongbing (HLB, ex-greening) coloca em risco a citricultura brasileira como a maior exportadora mundial de suco de laranja. Tanto no Brasil quanto na Flórida muitos citricultores e indústrias de suco cítrico estão sofrendo os danos impostos pelo progresso dessa doença em suas regiões. Não há métodos de controle curativos para o HLB e prevenir a infecção das plantas é fundamental no controle da doença. Isso é tentativamente conseguido com o plantio de mudas sadias, eliminação de plantas doentes e controle do inseto vetor (Diaphorina citri). Essas três estratégias de controle são aqui abordadas e, ao final, são apresentadas algumas considerações sobre o controle do HLB no estado de São Paulo.

Palavras-chave

HLB, greening, Candidatus Liberibacter, inspeção, erradicação, roguing, psilídeo, Diaphorina citri.

Abstract

The Brazilian citrus production, as the major world-wide orange juice producer, is under risk in reason of the presence of huanglongbing (HLB or greening). Many citrus growers and orange juice producers in Brazil and Florida are suffering the damages related with this disease. There are no curative methods to control HLB and the prevention of new infections is essential in HLB management. This is tentatively achieved when are used health citrus plants in new groves, detection and removal of diseased trees and insect vector (Diaphorina citri) control. These three control strategies are discussed in the present work and considerations about HLB control in São Paulo State, Brazil are presented.

Keywords

HLB, greening, Candidatus Liberibacter, inspection, eradication, roguing, psyllid, Diaphorina citri.
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