Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC112
Citrus Research & Technology
Article

Characterization of different cultivars of citrus fruit for juice in the south of Spain

Caracterização de diferentes cultivares de citrinos para suco no sul de Espanha 

F.J., Arenas-Arenas, A.B., González-Chimeno, E., Romero-Rodríguez & A. Hervalejo

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Abstract

The main destination of Spanish citrus is the fresh market; however, the cultivars destined to processed juice industries are gaining importance worldwide. The continuously emergence of citrus processing cultivars is an opportunity to the citrus sector. A comparative trial between several cultivars oriented to citrus processing juice industry based on internal fruit quality, yield and harvesting period has been studied: Ambersweet, Dahong, Hamlin, Salustiana, Shamouti, Cadenera, Pera, Barberina, Midknight Valencia, Valencia Delta Seedless and Valencia Rhode Red. Based on internal quality of the juice it is possible to discern between two groups of cultivars: early cultivars (Ambersweet, Dahong, Hamlin, Salustiana, Shamouti and Cadenera) and later cultivars (Pera, Barberina, Midknight, Valencia Delta Seedlees and Valencia Rhode Red). Between the early cultivars, Cadenera highlighted because obtained the highest values in juice percentage (J %), Dahong showed the highest titratable acidity (TA) and Salustiana the highest total soluble solids (TSS) and TA. However Dahong and Cadenera showed low yield in comparison to the rest of early cultivars. On the other hand, between the later cultivars, Barberina and Midknight highlighted because recorded the highest content in TSS and the largest J %. Valencia Delta Seedlees showed the highest TA and Valencia Rhode Red the highest color index of the juice. Valencia Delta Seedless was the most interesting cultivar due to the highest yield registered among the late cultivars.

Keywords

citrus processing cultivars, early cultivars, later cultivars, quality, productivity, optimal harvesting.

Resumo

O principal destino dos cítrios espanhóis é o mercado de fruta fresca; no entanto, as cultivares destinadas às indústrias processadoras de suco estão ganhando importância em todo o mundo. A emergência contínua de cultivares para a indústria é uma oportunidade para o setor citrícola. Um estudo comparativo entre várias cultivares orientadas para a indústria de suco de processamento de citros, com base na qualidade interna da fruta, rendimento e período de colheita tem sido estudado das seguintes vareidades: Ambersweet, Dahong, Hamlin, Salustiana, Shamouti, Cadenera, Pera, Barberina, Midknight Valencia, Valência Delta Seedless e Valência Rhode Red. Com base na qualidade interna do suco, é possível discernir entre dois grupos de cultivares: cultivares precoces (Ambersweet, Dahong, Hamlin, Salustiana, Shamouti e Cadenera) e cultivares tardios (Pera, Barberina, Midknight, Valencia Delta Seedlees e Valencia Rhode Red). Entre as cultivares precoces, Cadenera destacou-se, pois obteve os valores mais altos na porcentagem de suco (J%), Dahong mostrou a maior acidez titulável (TA) e Salustiana os sólidos solúveis totais mais altos (TSS) e TA. No entanto, Dahong e Cadenera apresentaram baixo rendimento em relação ao resto das cultivares precoces. Por outro lado, entre as cultivares tardias, Barberina e Midknight destacaram-se, por apresentarem maior conteúdo em TSS e J%. Valencia Delta Seedlees mostrou maior TA e o Valencia Rhode Red o maior índice de cor do suco. Valencia Delta Seedless foi a cultivar mais interessante devido ao maior rendimento registrado nas cultivares tardias. T

Palavras-chave

cultivares para indústria, cultivares precoces, cultivares tardios, qualidade, produtividade, ponto de colheita.
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