Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC067
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Note

Copper in Citrus production: required but avoided

O cobre na produção dos Citrus: necessário, porém prescindido

Franz Walter Rieger Hippler, Rodrigo Marcelli Boaretto, José Antônio Quaggio & Dirceu Mattos-Jr

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Abstract

Copper (Cu) deficiency affects young citrus trees mostly when fertilized with high nitrogen (N) rates and under reduced foliar applications of Cu-based fungicides. On the other hand, trees are prone to Cu toxicity resulting from excessive applications of fungicides to control foliar and fruit diseases in the orchards. Despite Cu present in pesticides is generally found in a water-insoluble form, which facilitates the formation of a pathogen protective layer on plant canopy surfaces, frequent use of these products causes an increases in Cu concentrations in soils and consequently root absorption of the metal. Copper deficiency reduces tree yield capacity by damaging many enzyme systems in plants, as well electron transport in the photosynthesis, whereas toxicity causes metabolic dysfunctions, mainly by increasing oxidative stress levels. This article summarizes the role of Cu nutritional disorders on nutrient status and production of citrus trees, as a basis for fine tuning health management of orchards required for superior plant productivity.
 

Keywords

Citrus, copper-based pesticides, plant nutrition, micronutrient.

Resumo

A deficiência de cobre (Cu) afeta plantas jovens de citros, principalmente quando adubadas com altas doses de nitrogênio (N) e sob reduzidas aplicações foliares de fungicidas cúpricos. Por outro lado, os citros estão sujeitos à toxicidade por Cu devido ao uso excessivo desses fungicidas para o controle de doenças foliares e de frutos nos pomares. Apesar do Cu nos fungicidas estar geralmente presente na forma insolúvel em água, o que facilita a formação de um filme de proteção contra o patógeno na superfície das folhas, o uso frequente desses produtos causa aumento na concentração de Cu no solo e consequentemente as raízes passam a absorver o metal. A deficiência de Cu reduz a produtividade das plantas por afetar a atividade de diversas enzimas, bem como o transporte de elétrons na fotossíntese, enquanto que a toxicidade causa disfunções metabólicas, principalmente pelo aumento dos níveis de estresse oxidativo. Este artigo apresenta os efeitos dos distúrbios nutricionais causados por Cu no estado nutricional e na produção de plantas cítricas, como base para o ajuste do manejo dos pomares de alta produtividade.

Palavras-chave

Citrus, fungicidas cúpricos, nutrição de plantas, micronutriente
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