Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC063
Citrus Research & Technology
Review

Beyond vitamin C: the diverse, complex health-promoting properties of citrus fruits  

Além da vitamina C: as propriedades diversas e complexas promotoras da saúde presentes nos citros 

Bhimanagouda S Patil, Guddadarangavvanahally K Jayaprakasha & Kotamballi N Chidambara Murthy

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Abstract

Humans discovered citrus fruit centuries ago and today consider citrus among the most‑healthy foods in the human diet. In addition to the carbohydrates, citrus fruit contains various health beneficial components such as carotenoids, vitamin C, and polyphenols, including flavonoids and anthocyanins. Additionally, citrus fruits contain biologically active compounds such as mono- and triterpenoids, coumarins, alkaloids, phytosterols, pectin, and polymethoxy flavones. Whole fruit contains these secondary metabolites at microgram to nanogram levels and processed juice has lower levels. However, despite their lower concentrations, these compounds can prevent several acute and chronic diseases, possibly via synergistic or cumulative effects with regular consumption. Accumulating evidence shows that citrus consumption reduces the risk of cardiovascular disease and obesity, and can promote weight loss and prevent infections. During the last three decades, further research has revealed additional benefits of citrus-derived compounds, such as inhibition of tumor growth due to their anti-inflammatory and anti-angiogenic properties. Interestingly, compounds found in non-edible parts of the citrus fruit, such as peels and pulp, have stronger activity against different cancers. Certain compounds, including obacunone, apigenin, synephrine, hesperidin, and pectin have shown activity parallel to existing natural cytotoxic compounds. Our group has conducted extensive research in chemical fingerprinting of different citrus fruits, isolating and separating active molecules, and exploring their health benefits using molecular, animal, and human studies. In the current article, we discuss characterization and isolation of key phytochemicals and explore the major biological benefits of using these molecules, ranging from cellular to systemic effects.
 

Keywords

Citrus, bioactive molecules, flavonoids, health benefits, limonoids.

Resumo

Os seres humanos descobriram os citros há séculos e hoje os consideram entre os alimentos mais saudáveis para sua dieta. Além dos carboidratos, os citros contêm vários componentes benéficos para a saúde, como carotenoides, vitamina C e polifenois, incluindo flavonoides e antocianinas. Além disso, as frutas cítricas contém compostos biologicamente ativos, tais como mono e triterpenoides, cumarinas, alcaloides, fitoesterois, pectina e polimetoxi-flavonas. A fruta inteira contém estes metabólitos secundários em microgramas ou nanograma e o suco processado tem níveis mais baixos. No entanto, apesar das suas concentrações mais baixas, estes compostos podem prevenir várias doenças agudas e crônicas, possivelmente através de efeitos sinérgicos ou cumulativos com o consumo regular. Diversas evidências mostram que o consumo de citros reduz o risco de doenças cardiovasculares e obesidade e pode promover a perda de peso e prevenir infecções. Durante as últimas três décadas, pesquisas adicionais revelaram benefícios adicionais de compostos derivados de citros, como a inibição do crescimento tumoral devido às propriedades antiinflamatórias e anti-angiogênicas. Curiosamente, os compostos encontrados em partes não comestíveis das frutas cítricas, como cascas e celulose, têm uma atividade mais forte contra diferentes tipos de câncer. Certos compostos, incluindo obacunona, apigenina, sinefrina, hesperidina e pectina mostraram atividade paralela aos compostos citotóxicos naturais existentes. Nosso grupo realizou extensas pesquisas em impressão química de diferentes frutas cítricas, isolando e separando moléculas ativas e explorando seus benefícios para a saúde usando estudos moleculares, animais e humanos. No artigo atual, discutimos a caracterização e isolamento de fitoquímicos chave e exploramos os principais benefícios biológicos do uso dessas moléculas, variando de efeitos celulares a sistêmicos.

Palavras-chave

Citrus, moléculas bioativas, flavonoides, benefícios para a saúde, limonoides
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