Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC046
Citrus Research & Technology
Note

Economic viability of a citrus production unit in the city of Liberato Salzano in Rio Grande do Sul state, Brazil

Viabilidade econômica de uma unidade de produção de citros na cidade de Liberato Salzano, no estado do Rio Grande do Sul, no Brasil 

Paulo de Tarso Lima Teixeira, Luis Pedro Hilleshein & Valtemir Bazeggio

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Abstract

A production cost survey for the 2015/16 crop season was carried out on a 24.5 ha farm within Liberato Salzano city, where dual-purpose oranges [Citrus sinensis (L.) Osbeck] are produced, such as Valencia, Folha Murcha, Do Céu, and Iapar. The operation also produces varieties for the fresh market, such as Baia, Monteparnazo, and Lanelate. Tangerines Caí and Montenegrina (Citrus deliciosa Ten.) are also cultivated, as well as Murcot hybrids (C. Sinensis (L.) Osbeck X C. reticulata Blanco] and Nova [C. paradisi Macfad. X C. clementina hort. Ex Tanaka]. Data was obtained by communicating with the producer directly and with the help of local extension organization, Emater. Price received for the fresh market fruit was R$ 0.90 per kg, which is double the price received for the fruit sold for the juice processing industry (R$ 0.47 per kg). Orange for processing was sold at a local association of citrus growers with certified FAIR TRADE to market juice concentrate to European countries with a price higher than the international market of juices. Operating estimated cost per hectare was R$ 1,200.56 (US$ 4,119.12) and the gross margin was R$ 5.433,40/ha (US$ 18,641,99/ha). For every R$ 1.00 invested in citrus the return was R$ 4.50. This analysis also considered the Pro-labore expenses of the three people working on the property and the opportunity cost for the 24.5 hectares cultivated with citrus. This operation yielded an annual income of R$ 78,024,91 and an income of R$ 3,184,69 per hectare per year. The study of this property, which is characterized as a family production unit, showed that citrus cultivation was profitable, even when considering the cost of the family’s own labor and also the opportunity cost of the land. The relevance of this work is to demonstrate to stakeholders the economic viability of citriculture in small rural units.
 

Keywords

citrus, varieties, market, cost, price.

Resumo

Uma pesquisa de custo de produção para a safra 2015/16 foi realizada em uma fazenda de 24,5 ha dentro da cidade de Liberato Salzano/RS, onde são produzidas laranjas de dupla aptidão [Citrus sinensis (L.) Osbeck], como Valência, Folha Murcha, Do Céu e Iapar. Também se produz variedades para o mercado fresco, como Baia, Monteparnazo e Lanelate. Tangerinas Caí e Montenegrina (Citrus deliciosa Ten.) também são cultivadas, bem como híbridos de Murcot [C. Sinensis (L.) Osbeck x C. reticulata Blanco] e Nova (C. paradisi Macfad. x C. clementina hort. Ex Tanaka). Os dados foram obtidos diretamente com o produtor e com a ajuda da organização de extensão local, a Emater. O preço recebido para o fruto de mercado in natura foi de R$ 0,90 por kg, o que é o dobro do preço recebido pela fruta vendida para a indústria de processamento de suco (R$ 0,47 por kg). A laranja para processamento foi vendida em uma associação local de produtores de citros FAIR TRADE certificado para comercializar suco para países europeus com um preço maior que o mercado internacional de sucos. O custo estimado operacional por hectare foi de R$ 1.200,56 (US$ 4.119,12) e a margem bruta foi de R$ 5.433,40/ha (US$ 18.641,99/ha). Para cada R $ 1,00 investido retornaram R$ 4,50. Esta análise também considerou as despesas do Pro-labore das três pessoas que trabalham na propriedade e o custo de oportunidade para os 24,5 hectares cultivados com citros. Esta operação gerou uma receita anual de R$ 78.024,91 e uma receita de R$ 3.184,69 por hectare por ano. O estudo desta propriedade, que se caracteriza como uma unidade de produção familiar, mostrou que o cultivo de citros foi lucrativo, mesmo considerando o custo do próprio trabalho da família e o custo de oportunidade da terra. A relevância deste trabalho é demonstrar às partes interessadas a viabilidade econômica da citricultura em pequenas unidades rurais.

Palavras-chave

citros, variedades, mercado, custo, preço.
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