Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC027
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Note

Differences in soluble solids in Duncan and Parana grapefruit due to fruit section and position in the tree  

Diferenças nos sólidos solúveis de pomelos Duncan e Parana devido à seção do fruto e posição na planta

Carlos Roberto Wlosek-Stañgret, Blanca Isabel Canteros, Cesar Daniel Venialgo & Daniel Prikhodiuk

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Abstract

The objective of this study was to evaluate the variation in soluble solids, expressed as °Brix, in two grapefruit (Citrus paradisi Macf) varieties: Duncan and Paraná, both on citrumelo Swingle rootstock. Fifteen randomly selected fruits were sampled from two tree plots with four replications each. Sampling was performed in April; the trees were six to seven years old and located at Fram, Itapúa, Paraguay. Total soluble solids were determined in juice extracted from different fruit sections (peduncular, media and stylar) and compared to the juice extracted from the entire fruit. Fruits were sampled from the internal and the external part of the tree. Soluble solids were highest at the middle section, with 0.10 to 0.30 higher °Brix values in the juice from the middle section compared to the juice from the entire fruit. Soluble solids were highest in fruits sampled from the outside (8.76 °Brix) compared to the inside (7.85 °Brix) of the tree. No significant difference was found among the two varieties. However, Parana fruits had consistently highest soluble solids values than Duncan fruits.

Keywords

Citrus paradisi, soluble solids, fruit section, fruit sampling.

Resumo

O objetivo deste estudo foi avaliar a variação nos sólidos solúveis, expressos em ° Brix, em duas variedades de pomelo (Citrus paradisi Macf): Duncan e Parana, ambos enxertados em citrumelo Swingle. Quinze frutos selecionados aleatoriamente foram amostrados de duas plantas por parcela, com quatro repetições cada. A amostragem foi realizada em abril e as plantas tinham seis a sete anos de idade e estavam localizadas em Fram, Itapúa, Paraguai. Os sólidos solúveis totais foram determinados do suco extraído de diferentes seções de frutas (peduncular, meio e estilar) e comparado ao suco extraído de toda a fruta. Os frutos foram amostrados da parte interna e externa da árvore. Os sólidos solúveis foram mais altos na seção do meio, com valores de sólidos solúveis de 0,10 a 0,30 °Brix superiores no suco da seção do meio em comparação com o suco de toda a fruta. Os sólidos solúveis foram mais elevados em frutos amostrados do exterior (8,76 °Brix) em relação ao interior (7,85 °Brix) da árvore. Não houve diferença significativa entre as duas variedades. No entanto, os frutos do Parana apresentaram valores de sólidos solúveis consistentemente mais elevados que os frutos de Duncan.

Palavras-chave

Citrus paradisi, sólidos solúveis, seção do fruto, amostragem de fruto
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