Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.ICC020
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Article

Nitrogen source and nitrification inhibitors affect soil nutrient status and Star Ruby grapefruit performance

Fontes de nitrogênio e inibidores de nitrificação alteram o estado nutricional do solo e a produção de pomelo Star Ruby 

Yair Erner, Asher Bar-Tal, Eliezer Tagari, Irit Levkowich & Benayahu Bar-Yosef

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Abstract

Nitrogen (N) source is known to affect ion composition and organic acid production in plants. We determined the effects of N source and nitrification inhibitors (NI) on soil solution ionic composition and nutrient availability, grapefruit yield and quality, and accumulation of carboxylic acids in fruits as expressed by fruit acidity. The individual and combined effects of N source (fertilizers or effluent) and NI on mature grapefruit trees were studied in a commercial orchard planted on a sandy loam soil and drip-fertigated. Fertilization with ammonium sulfate (AS) resulted in soil acidification during the irrigation season from pH 7.4 to 6.1, and increased P, Mn and Ca concentrations in the soil solution relative to the ammonium nitrate (AN) treatment. Consequently, under AS treatment, P and Mn uptake, chlorophyll content in leaves and fruits, total soluble solids (TSS) in fruits, were higher than in the other treatments. Excess ammonium concentration in the soil solution inhibited Ca and K uptake without significantly reducing fruit acidity. The positive correlation found between Ca in leaf and yield was unexpected since the soils are calcareous. The presence of dissolved organic N in the effluent treatment diminished the impact of ammonium on soil pH. Application of NI had a negligible effect on fruit yield and quality but enhanced the capacity of AS to raise N uptake above that achieved with AN or effluent. Consequently, it reduced the potential for N leaching from the soil.
 

Keywords

ammonium, nitrate, dicyandiamide, 3,4-dimethylpyrazole phosphate, chlorophyll, effluent, nitrate pollution.

Resumo

As fontes de nitrogênio (N) afetam a composição iónica e a produção de ácido orgânico pelas plantas. Neste trabalho foram determinados os efeitos de fontes de N e inibidores de nitrificação (NI) sobre a composição iónica da solução do solo e disponibilidade de nutrientes, rendimento e qualidade de pomelo e acumulação de ácidos carboxílicos em frutos, conforme expressado pela acidez da fruta. Os efeitos individuais e combinados da fonte de N (fertilizantes ou efluentes) e NI em árvores adultas de pomelo foram avaliados em um pomar comercial, plantado em um solo franco-arenoso e fertirrigado por gotejamento. A fertilização com sulfato de amônio (AS) resultou em acidificação do solo durante ao período de irrigação de pH 7,4 para 6,1 e aumentou as concentrações de P, Mn e Ca na solução do solo em relação ao tratamento com nitrato de amônio (AN). Consequentemente, no tratamento de AS, a absorção de P e Mn, teor de clorofila em folhas e frutos, sólidos solúveis totais (TSS) em frutas, foram maiores do que nos outros tratamentos. O excesso de amônio na solução do solo inibiu a absorção de Ca e K, porém sem reduzir significativamente a acidez da fruta. A correlação positiva encontrada entre o Ca na folha e a produtividade foi inesperada uma vez que os solos são calcários. A presença de N orgânico dissolvido no tratamento de efluentes diminuiu o impacto do amônio no pH do solo. A aplicação da NI teve um efeito insignificante sobre a produtividade e qualidade dos frutos, mas aumentou a capacidade de AS para aumentar a absorção de N acima do alcançado com AN ou efluente. Consequentemente, reduziu o potencial de lixiviação de N no perfil do solo.

Palavras-chave

amônio, nitrato, dicianodiamida, fosfato 3,4-dimetilpirazol, clorofila, efluente, poluição por nitrato.
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