Citrus Research & Technology
https://citrusrt.ccsm.br/article/doi/10.4322/crt.18819
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Article

The action of yeast strains as biocontrol agents against Penicillium digitatum in Lima sweet oranges

Utilização de isolados de leveduras em laranjas Lima para o biocontrole de Penicillium digitatum

Tatiane da Cunha, Luriany Pompeo Ferraz, Gilmar da Silveira de Sousa-Júnior & Katia Cristina Kupper

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Abstract

The green mold caused by Penicillium digitatum is the most important disease affecting citrus in the postharvest period. An alternative to control the disease lies on the use of yeasts. The purpose of the present study was to assess the ability of 101 yeasts strains to control P. digitatumin vitro and in vivo. The assay followed a randomized design with five repetitions and the evaluation took into consideration the mean pathogen colony diameter in Petri dish paired culture. In addition, the effect of the fungus on yeast strain growth was assessed. Orange fruits (Citrus sinensis cv. Lima) were injured in two equidistant points and inoculated with P. digitatum conidia suspension 24 hours before and after treatments, in the assays conducted in vivo. Treatments consisted in the application of eight yeast suspensions, fungicide and distilled water (control treatment); they followed a randomized design with three repetitions (20 fruits per repetition). The best antagonist results in vitro were recorded for five strains (Saccharomyces cerevisiae ACBL-76 and ACBL-82 strains; Candida stellimalicola ACBL-84 strain; and ACBL-87), which presented mycelial growth inhibition values higher than 80%. Two yeast strains (S. cerevisiae ACBL-82 strain and Meyerozyma caribbica ACBL-86 strain) have successfully controlled the progress and incidence of green mold in orange fruits when they were applied in a preventive manner.

 

Keywords

green mold, antagonist yeasts, biological control, postharvest, Citrus sinensis

Resumo

O bolor verde ocasionado pelo Penicillium digitatum é a doença mais importante que afeta frutos de citros na pós-colheita. Uma alternativa para controlar a doença é por meio da utilização de leveduras. O objetivo desse estudo foi avaliar a capacidade de 101 isolados de leveduras no controle in vitro e in vivo de P. digitatum. O screeningin vitro foi conduzido por meio da técnica de cultivo pareado em placa de Petri. O ensaio foi realizado com delineamento inteiramente casualizado, com cinco repetições por tratamento e a avaliação feita por meio da aferição do diâmetro médio da colônia do fitopatógeno. Além disso, também foi avaliado o efeito do fungo no crescimento dos isolados de leveduras. Para os ensaios conduzidos in vivo, frutos de laranja (Citrus sinensis cv. Lima) foram feridos em dois pontos equidistantes e inoculados com uma suspensão de conídios de P. digitatum, 24 horas antes e após os tratamentos. Os tratamentos consistiram na aplicação de suspensões de levedura, fungicida (tratamento negativo) e água destilada (tratamento controle); com três repetições por tratamento (20 frutos por repetição). Cinco isolados de leveduras obtiveram os melhores resultados in vitro (Saccharomyces cerevisiae- ACBL-76 e ACBL-82; Candida stellimalicola- ACBL-84 e ACBL-87), com valores de inibição do crescimento micelial superiores a 80%. Dois isolados de levedura (S. cerevisiae- ACBL-82 e Meyerozyma caribbica - ACBL-86) diminuíram o progresso e a incidência de bolor verde em frutos de laranja quando aplicados preventivamente

Palavras-chave

bolor verde, levedura antagonista, controle biológico, pós-colheita, Citrus sinensis

Submitted date:
06/06/2019

Reviewed date:
12/26/2019

Accepted date:
01/07/2020

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